Meniu Închide

Istoric

Istoricul comunei Bucerdea Granoasa

Localitatea Bucerdea Granoasa este o localitate veche, amintita in izvoarele istorice din anul 1303. In prima atestare documentara in limba maghiara, localiatea apare sub numele Buzasbocsard, iar in limba germana, Botchard. Apelativul „Granoasa”, s-a adaugat in epoca medievala, datorita faptului ca din aceasta localitate se trimiteau pentru vanzare , spre Apus, mari cantitati de grau.
Atestarea este consemnata in dictionarul istoric al localitatilor din Transilvania, vol I, intocmit de Coralian Suciu. De asemenea mai apre pe harta localitatilor din Transilvania atestate intre anii 1075-1400, parte integranta din istoria milenara a poporului nostru.
Urme ale vietii materiale gasite in zona au fost estimate ca datand din paleoliticul tarziu, neolitic, respectiv epoca bronzului si fierului. Astfel s-au descoperit obiecte de ceramica si podoabe.
Secole de-a randul, incepand din Evul Mediu, ocupatia de baza a locuitorilor a fost agricultura, alaturi de care s-a dezvoltat cresterea animalelor si cultura vitei de vie, a planelor tehnice si industria mica si artizanala. Dezvoltarea localitatii a fost influentata de conditiile naturale favorabile: fertilitatea solului si resursele de apa. Acestea au facut ca produsele agricole , vegetale si animale, sa asigure atat necesarul de hrana a populatiei localitatilor componente ale comunei cat si materiile prime pentru celelalte ramuri economice.
Bucerdea Granoasa a fost considerata din totdeauna ca o localitate rurala mare datorita atat numarului da locuitori, cat si teritoriului intins al localitatii.
Sari la conținut